Distribució de 40.000 estoigs d'higiene dental entre escolars

L'Agència de Salut Pública de Catalunya ha començat a distribuir 40.000 estoigs d'higiene bucodental entre els escolars de primer de primària de Catalunya. Aquesta acció te com a objectiu fomentar el raspallat de les dents com un hàbit de salut bucodental essencial per a la prevenció de la càries i altres malalties bucodentals. L'Enquesta de salut de Catalunya (ESCA) de 2012 mostra que només la meitat dels infants de 5 a 14 anys es raspallen les dents més d'un cop al dia.

BIG 989195714012814 00
Les escoles que l'han sol·licitat a través dels ajuntaments estan rebent un estoig d'higiene bucodental que inclou un raspall de dents infantil i un tub de pasta de dents fluorada per a cada infant participant. En total hi participen 946 escoles de tot Catalunya: 540 de les comarques de Barcelona, 82 de Girona, 172 de Lleida i 151 de Tarragona.

La higiene correcta de les dents implica conèixer bé la tècnica de raspallat i aplicar-la de forma rutinària després de cada àpat o, com a mínim, dos cops al dia. Els escolars de primer de primària tenen l'edat idònia per aprendre a raspallar-se les dents correctament i adquirir aquest hàbit de salut bucodental per a la resta de la vida. Per ensenyar als infants la forma correcte de raspallar-se les dents, les escoles tenen a la seva disposició un vídeo demostratiu a Canal Salut: "Com hem de raspallar-nos les dents".

Altres actuacions de l'Agència de Salut Pública de Catalunya en el marc de la salut bucodental

Les persones amb un important grau de discapacitat tenen un risc elevat de desenvolupar càries. Les dificultats motores i, sovint, els problemes de mala oclusió dental fan que la càries sigui una malaltia molt prevalent entre aquesta població. Per aquest motiu l'Agència de Salut Pública distribueix cada any 25.000 tubs de pasta dentifrícia d'alta concentració de fluor (250 mg%) entre 8.100 usuaris de 123 centres ocupacionals i residències o centres oberts de persones amb discapacitat.

Per altra banda, també s'atorguen subvencions a entitats sense ànim de lucre per atendre persones amb manca de recursos econòmics a Catalunya. Aquesta actuació dóna resposta a les necessitats de tractament odontològic de la població amb baixos recursos econòmics. L'objectiu és millorar la seva salut oral i, per tant, la seva qualitat de vida mitjançant l'adquisició d'hàbits higiènics i alimentaris i la realització dels tractaments odontològics adequats a cada cas.