Llei de Suport als Emprenedors

La Llei té com a objecte donar suport a l'emprenedor i l'activitat empresarial, afavorir el seu desenvolupament, creixement i internacionalització i fomentar la cultura emprenedora i un entorn favorable a l'activitat econòmica, tant en els moments inicials a començar l'activitat, com en el seu posterior desenvolupament, creixement i internacionalització, sent d' aplicació a totes les activitats econòmiques i de foment de la internacionalització realitzades pels emprenedors en el territori espanyol.

 

emprendedor_2_600

Principals mesures de la Llei d'Emprenedors :

    1. Tarifa Plana de 50 euros per a autònoms: Coneix com accedir a la bonificació en la quota d'autònoms del 80% durant els sis primers mesos per a nous autònoms majors de 30 anys.
    2. L'IVA amb Criteri de Caixa: Des del proper any, les empreses i autònoms que s'acullin a aquest règim especial de l'IVA no hauran avançar-lo a Hisenda fins que no hagin cobrat les factures.
    3. Emprenedor de Responsabilitat Limitada: No haurà de respondre amb els seus béns personals, en aquest cas el seu habitatge, amb un valor de fins a 300.000 euros, dels deutes contrets en la seva activitat empresarial.
    4. La Segona Oportunitat de l'emprenedor: Els emprenedors que hagin fracassat en la seva primera iniciativa emprenedora poden negociar amb els seus creditors un acord extrajudicial de pagaments que preveu condicions que li permetran seguir endavant amb una nova activitat.
    5. Visat per a emprenedors: Els estrangers que vulguin iniciar a Espanya una activitat d'interès econòmic, generadora d'ocupació o que atengui a certs criteris d'innovació comptaran amb una nova fórmula que facilita l'accés a permanència al país.
    6. La Societat Limitada de Formació Successiva: Es tracta d'un subtipus societari que regula de la mateixa manera que una SL però per a la qual no cal aportar un capital social mínim. Tanmateix, a canvi, ha de complir amb certes "obligacions" especials.
    7. Incentius fiscals per a empreses de nova creació: Destinades a afavorir la inversió de particulars en projectes d'emprenedors.
    8. Noves bonificacions per a autònoms amb discapacitat: Que estableixen reduccions del 80% en la quota d'autònoms durant els 6 primers mesos. Per als menors de 35 aquesta reducció s'aplicarà durant el primer any.
    9. Noves bonificacions per a autònoms a Pluriactivitat: Que arriben al 50 %, però que són incompatibles amb altres mesures com la Tarifa Plana.

Les novetats més destacades en matèria laboral que aprova la nova Llei de Suport als Emprenedors són les següents:

El Títol II de la Llei estableix nous suports fiscals i en matèria de Seguretat Social als emprenedors. I en els articles 28 a 30 inclòs es tracta la cotització a la Seguretat Social dels treballadors autònoms.

Aquest primer precepte afecta la cotització aplicable als treballadors inclosos en el Règim Especial de Treballadors per compte propi o autònoms en els casos de pluriactivitat.

Per als treballadors autònoms que compatibilitzen la seva activitat per compte propi amb una activitat per compte d'altri, s'estableixen dos criteris per a la seva cotització al RETA (sempre que compleixin una sèrie de condicions):

    1. Els que causin alta per primera vegada en el Règim Especial de Treballadors Autònoms i amb motiu de la mateixa iniciïn una situació de pluriactivitat a partir de l'entrada en vigor d'aquesta Llei 14/2013, podran escollir com a base de cotització en aquest moment, la compresa entre el 50% de la base mínima de cotització durant els primers 18 mesos, i el 75% durant els divuit mesos.
    2. Els treballadors en situació de pluriactivitat en què l'activitat laboral per compte d'altri fóra a temps parcial amb una jornada a partir del 50% de la corresponent a la d'un treballador amb jornada a temps complet comparable, es pot triar en el moment l'alta, com a base de cotització la compresa entre el 75% de la base mínima de cotització durant els 18 primers mesos , i el 85% durant els següents divuit.

L'aplicació d'aquesta mesura és incompatible amb qualsevol altra bonificació o reducció establerta com a mesura de foment de l' ocupació autònoma, igual que amb el que preveu l'article 113.Cinc.7 de la Llei 17/2012, de Pressupostos Generals de l'Estat per al 2013, o articles equivalents de les successives lleis de pressupostos generals de l'Estat.

En l'article 29 es contemplen les reduccions a la Seguretat Social aplicables als treballadors per compte propi que tinguin 30 o més anys d'edat. Aquests han de causar alta inicial o no haver estat en situació d'alta en els 5 anys immediatament anteriors. Podran aplicar-se sobre la quota de contingències comunes unes reduccions que van del 80% al 30 % durant un període de 18 mesos.

No serà aplicable en el cas que emprin a treballadors per compte aliè.

Alhora que si opten per aquest sistema no es poden acollir a les bonificacions de la Disposició Addicional trenta-cinquena de la Llei General de la Seguretat Social.

L'article 30 regula les reduccions i bonificacions de quotes a la Seguretat Social per a les persones amb discapacitat que s'estableixin com a treballadors per compte propi. S'indica que les persones amb un grau de discapacitat igual o superior al 33% que causin alta inicial al RETA es beneficiaran, durant els 5 anys següents a la data d'efectes de l' alta, d'una sèrie de reduccions i bonificacions sobre la quota de contingències comunes.

Un dels objectius marcats per tots aquests preceptes és que això facilitarà el control de les activitats no declarades i que suposen una greu competència deslleial cap als autònoms que sí les declaren. Fent aflorar noves altes.

Un dels aspectes a destacar també dins de la nova Llei 14/2013, pel que fa a les principals mesures en matèria de Seguretat Social, es troba regulat dins del Títol IV de suport al creixement i desenvolupament de projectes empresarials en el seu Capítol I de simplificació de les càrregues administratives.

Pel que fa a les mesures de Seguretat Social ressaltar:

1 . Prevenció de riscos laborals a les PIMES:

  • L'article 39 modifica l'article 30.5 de la Llei 31/1995, de 8 de novembre, de prevenció de riscos laborals.

S’amplien els supòsits en què l’empresari pot assumir personalment les funcions de prevenció de riscos laborals: l’empresari, que complint els requisits, ocupi fins a 25 treballadors, sempre que l’empresa disposi d’un únic centre de treball.

  • S’afegeix una Disposició Addicional dissetena de la Llei 35/1995 sobre assessorament tècnic a les empreses de fins a 25 treballadors per part del Ministeri.

En compliment de l'apartat 5 de l'article 5 i dels articles 7 i 8 d'aquesta Llei, el Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social i l'Institut Nacional de Seguretat i Higiene en el Treball, en col·laboració amb les CCAA i els agents socials, prestaran un assessorament tècnic específic en matèria de seguretat i salut en el treball a les empreses de fins a vint treballadors.

Aquesta actuació consistirà en el disseny i posada en marxa d'un sistema dirigit a facilitar a l'empresari l'assessorament necessari per a l'organització de les seves activitats preventives, impulsant el compliment efectiu de les obligacions preventives de forma simplificada.

Informació facilitada pel bufet d'assessorament legal del SHIDCAT. Si voleu rebre o ampliar més informació al respecte us podeu dirigir a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.';document.getElementById('cloak51d9c36448377a1196c9bdfdfd442a85').innerHTML += ''+addy_text51d9c36448377a1196c9bdfdfd442a85+'<\/a>';