Darreres mesures per afavorir la contractació estable

Novetats Reial Decret Llei 16/2013, de 20 de desembre, de mesures per afavorir la contractació estable i millorar l'ocupació dels treballadors.

El Reial Decret Llei 16/2013, que va entrar en vigor el 22 de desembre de 2013, introdueix les següents novetats legislatives en matèria laboral i de seguretat social, de les quals destaquem:

- Es redueixen els conceptes que no s'inclouen a la base de cotització al règim general.
- Es redueix el tipus de cotització per desocupació dels contractes de durada determinada a temps parcial.
- S'incrementa la base mínima de cotització dels autònoms societaris.

- S'escurça el període de prova en els contractes de durada determinada.
- Es permet la contractació en pràctiques a través d'empreses de treball temporal.
- S'amplia fins al 31-12-2014 el termini per efectuar contractes per a la formació no vinculats a certificats de professionalitat o títols de formació.
- Desapareixen les hores extraordinàries en els contractes a temps parcial i es flexibilitza el règim d'hores complementàries.
- Es permet celebrar a temps parcial els «contractes indefinits de suport als emprenedors».
- Es flexibilitza la distribució irregular de la jornada al llarg de l'any.
- S'amplia la reducció de jornada per guarda legal fins que el menor compleixi 12 anys.

Reforma-laboral peq

1. CONTRACTE DE TREBALL A TEMPS PARCIAL
El Reial Decret Llei 16/2013 introdueix diverses modificacions en relació al contracte a temps parcial, entre les quals destaquem les següents:

Þ Desapareix la possibilitat que els treballadors contractats a temps parcial puguin realitzar hores extraordinàries, llevat dels supòsits previstos a l'article 35.3 de l'Estatut dels Treballadors (les necessàries per prevenir o reparar sinistres i altres danys extraordinaris o urgents). Es manté la possibilitat de realitzar hores complementàries.

Þ Es suprimeix la preferència d'accés a un lloc a temps complet del mateix grup professional o categoria equivalent per als treballadors que hagin convertit el seu contracte de temps complet en contracte a temps parcial o que hagin prestat serveis durant tres o més anys a temps parcial.

Þ Es flexibilitza el règim d'hores complementàries, es podrà ampliar la jornada de treball a temps parcial mitjançant hores complementàries pactades així com mitjançant l'oferiment per part de l'empresari d'hores complementàries d'acceptació voluntària, sol parell els contractes de durada indefinida. En aquest cas les hores complementàries es retribuiran com a ordinàries.

Þ La jornada dels treballadors a temps parcial es registrarà dia a dia i es totalitzarà mensualment, lliurant còpia al treballador, juntament amb el rebut de salaris, del resum de totes les hores realitzades en cada mes, tant les ordinàries com les complementàries. L'empresari ha de conservar els resums mensuals dels registres de jornada durant un període mínim de quatre anys. En cas d'incompliment de les obligacions de registre, el contracte es considera subscrit a jornada completa, excepte prova en contra.

2. REDUCCIONS DE JORNADA PER CURA DE FILLS
Una de les novetats més destacades és l'ampliació de vuit a dotze anys l'edat del menor per poder gaudir del dret a la guarda legal i la reducció de la jornada diària de treball.

3. NOVETATS EN MATÈRIA DE PERÍODE DE PROVA DEL CONTRACTE DE TREBALL
Podrà concertar-se un període de prova de durada no superior a un mes (llevat que es disposi una altra cosa en el conveni col·lectiu) per als contractes temporals amb una durada no superior a 6 mesos.

A més, s'amplien els supòsits en què s'interromp el període de prova, concretament els següents: incapacitat temporal, risc durant l'embaràs, maternitat, adopció o acolliment, risc durant la lactància i paternitat.

4. DISTRIBUCIÓ IRREGULAR DE LA JORNADA I FLEXIBILITAT
Mitjançant conveni col·lectiu, o si no, per acord entre empresa i representants es podrà distribuir de manera irregular la jornada al llarg de l'any. En defecte de pacte l'empresa pot distribuir de forma irregular fins al 10% de la jornada al llarg de l'any.

La compensació de diferències entre la jornada realitzada i la durada màxima de la jornada ordinària de treball legal serà exigible segons l'acordat en conveni, o falta de previsió, per acord entre empresa i els representants. En defecte de pacte les diferències derivades de la distribució irregular de la jornada han de quedar compensades en el termini de 12 mesos des que es produeixin.

5. CONTRACTE DE TREBALL EN PRÀCTIQUES A TRAVÉS D'EMPRESES DE TREBALL TEMPORAL
Les empreses de treball temporal podran celebrar contractes en pràctiques per a la posada a disposició a les empreses usuàries.

6. ALTRES NOVETATS EN MATÈRIA DE SEGURETAT SOCIAL

6.1 Conceptes computables en la base de cotització de la Seguretat Social
Es modifica l'article 109 de la Llei General de la Seguretat Social, que regula els conceptes que s'han d'integrar en la base de cotització, tant en metàl·lic com en espècie.

S'inclouen modificacions relatives als conceptes que queden exclosos de les bases de cotització que afecten els següents conceptes:

Þ S'estableix una nova redacció relativa a despeses de locomoció i transport, així com de manutenció i estada

Queden excloses de les base de cotització les assignacions per a despeses de locomoció del treballador que es desplaci fora del seu centre habitual de treball per fer el mateix en un lloc diferent, quan utilitzi mitjans de transport públic, sempre que l'import d'aquestes despeses es justifiqui mitjançant factura o document equivalent.

S'exclouen les assignacions per a despeses de locomoció del treballador que es desplaci fora del seu centre habitual de treball per fer el mateix en un lloc diferent, no compresos en l'apartat anterior, així com per a despeses normals de manutenció i estada generats en un municipi diferent del lloc del treball habitual del perceptor i del que constitueixi la seva residència, en la quantia i amb l'abast que preveu la normativa estatal reguladora de l'Impost sobre la Renda de la Persones Físiques.

Þ S'exclouen de les bases de cotització conceptes com les prestacions de la Seguretat Social, les millores de les prestacions per incapacitat temporal concedides per les empreses i les assignacions destinades per aquestes per a satisfer despeses d'estudis dirigits a l'actualització, capacitació o reciclatge del personal al seu servei, quan aquests estudis requerits pel desenvolupament de les seves activitats o les característiques dels llocs de treball.

A més, també es preveu que els empresaris han de comunicar a la Tresoreria General de la Seguretat Social en cada període de liquidació l'import de tots els conceptes retributius abonats als seus treballadors, amb independència de la seva inclusió o no en la base de cotització a la Seguretat social i encara que resultin d'aplicació bases úniques.

6.2 Altres novetats en matèria de Seguretat Social

Þ El tipus de cotització previst per a l'any 2014 per a la contingència de desocupació en els contractes de durada determinada a temps parcial es reduirà en un per cent, equiparant-se a la cotització dels contractes temporals a temps complet.

En conseqüència, el tipus de cotització serà del 8,30 per 100, del qual el 6,70 per 100 serà a càrrec de l'empresari i el 1,60 per 100 a càrrec del treballador.

Þ Quantia de la base mínima de cotització per a determinats treballadors autònoms:

Els treballadors autònoms inclosos en el Règim Especial de Treballadors per compte propi o autònoms que en algun moment de cada exercici econòmic i de manera simultània hagi tingut contractat al seu servei a un nombre de treballadors per compte d'altri igual o superior a deu, la base mínima de cotització per a l'exercici següent tindrà una quantia igual a la dels treballadors per compte d'altri enquadrats en el grup 1 de cotització al Règim General.

7. ALTRES NOVETATS
S'agrupen les 42 modalitats de contractes en 4, indefinits, temporals, de formació i aprenentatge i en pràctiques. Tot i això, les característiques i requisits exigits per celebrar cadascun dels contracte no varien.

Informació facilitada pel bufet d'assessorament legal del SHIDCAT. Si voleu rebre o ampliar més informació al respecte us podeu dirigir a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.