Tres de cada quatre treballadors són feliços a la seva feina
El món laboral canvia amb el pas del temps. No és el mateix treballar avui dia que fer-ho fa dècades o, fins i tots, segles. Bona part del nostre temps la passem a la feina, motiu pel qual aquesta pot afectar més enllà de la nostra jornada laboral.
I, amb l’arribada de la globalització i les noves tecnologies, les polítiques de les empreses, en especial les del departament de recursos humans, han evolucionat amb la idea de captar i, sobretot, mantenir el millor talent possible amb un alt grau de compromís que vagi més enllà de qualsevol contracte laboral.
És el que es coneix com a salari emocional, el que s’afegeix a bones polítiques retributives o de responsabilitat social, i que la companyia Adecco ha traduït en números arran un estudi que ha publicat. En aquest, la primera dada que destaca és que més de la meitat dels treballadors (51,7%) considera que la importància de les polítiques de recursos humans envers el salari emocional no és una moda passatgera, sinó que ha arribat per quedar-s’hi.
Sens dubte, la dada més important de l’estudi és la que assenyala que tres de cada quatre treballadors afirmen ser feliços al seu lloc de treball, un 76.6% que, no obstant, representa un descens de 5 punts respecte la mateixa enquesta dos anys enrere. Per gènere gairebé no hi ha cap diferència entre homes i dones, si bé per edat sí: a major edat, major és el percentatge de treballadors que es troben feliços a la seva feina.
Segons l’estudi, aquesta felicitat depèn, majoritàriament, dels següents factors: un bon ambient de treball, amb relacions personals fluides i companyerisme; la flexibilitat horària, per poder conciliar vida personal i laboral; tenir un bon líder i/o cap; poder desenvolupar les nostres habilitats personals i les nostres competències; i com a cinquè factor, gaudir d’un bon salari. Aquest últim factor és un que, amb el pas del temps, ha anat perdent valor, segons l’estudi.
Tant és així que un 57.4% dels enquestats opina que els treballadors amb major salari no són més feliços només per això. A més, el 64% dels treballadors estaria disposat a sacrificar un part del seu salari si, amb això, aconsegueix una millor felicitat laboral.
Per comunitats autònomes, els treballadors catalans superen la mitjana espanyola, amb un 77.6% de treballadors feliços (4,2% menys que al 2015) i es situen en setena posició, per darrera de Múrcia, el País Basc, Canàries, Astúries, Navarra i Andalusia. Tanquen la taula els treballadors de Cantàbria, Galícia i Extremadura.